Recepty

Kostky z ovesných vloček

Kostky z ovesných vloček

2 vejce, 100 g másla, 2 lžíce medu, 1 lžíce rumu, 120 g práškového cukru, 100 g ovesných vloček, 3 lžíce vařené černé kávy, 10 g hrubé mouky, 50 g solamylu, 1/2 prášku do pečiva, mletá skořice,

na polevu: 1 lžíce vody, 200 g cukru, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička oleje.

Žloutky, máslo, med, rum a cukr utřeme do pěny. Ovesné vločky opražíme na sucho s cukrem, necháme vychladnout a umeleme. Spolu s černou kávou, solamylem, skořicí a práškem do pečiva přimícháme do krému. Z bílků ušleháme sníh, který též přimícháme k těstu. Těsto rezetřeme na vymazaný plech a upečeme v troubě. Po vychladnutí nakrájíme na kostky a polijeme citronovou polevou.

Duo řezy

Duo řezy

50 g ovesných vloček, 1/8 l mléka, 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 2 lžičky kakaa, 2 lžičky medu, 25 g Hery, špetka skořice, citronová kůra.

Vločky rozdrtíme, dáme do mísy, zalijeme horkým mlékem a necháme stát alespoň půl hodiny. Pak přidáme rozpuštěný vychladlý tuk, cukr, skořici, do poloviny těsta kakao a oba díly upečeme. Světlé a tmavé díly spojíme krémem a ozdobíme polevou.

Krém: 1/2 l mléka, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 vanilkový cukr svaříme na kaši, necháme vychladnout a přidáme 200 g másla utřeného s 200 g moučkového cukru.

Vločkové lívanečky

Vločkové lívanečky

300 g mléka, 50 g hladké mouky, 100 g ovesných vloček, 1 vejce, sůl, 10 g droždí, 10 g cukru.

Vločky namočíme do části mléka a necháme asi hodinu bobtnat, pak přidáme prosátou mouku, sůl, vejce a vykynutý kvásek. Mlékem zaděláme těsto, které ze sběračky volně stéká. Hrnek přikryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout. Vykynuté těsto lijeme na tukem vymazaný rozpálený lívanečník. Lívanečky pečeme po obou stranách do zlatova. Pečené mastíme máslem a sypeme skořicovým cukrem nebo mažeme džemem.

Sušenky se sezamovými a slunečnicovými semeny

Sušenky se sezamovými a slunečnicovými semeny

150 g ovesných vloček, 100 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 50 g sezamových semen, 50 g slunečnicových semen, 1 lžičky prášku do pečiva, na špičku nože skořice a mletého zázvoru, 30 g másla, 3 lžíce cukrového sirupu, 1 celé vejce, máslo na vymazání plechu.

Všechny suché přísady smícháme v míse, přidáme na kousky nakrájené máslo a zpracujeme jako drobenku. Sirup ohřejeme až ztratí hustotu (místo sirupu můžeme svařit několik lžic vody s pískovým cukrem na nit) necháme vychladnout. Potom jej přidáme do mísy současně s vejcem a vypracujeme měkké těsto, z kterého vykrajujeme kulaté sušenky. Pečeme ve středně vyhráté troubě asi 20 minut.

Švestkový koláč

Švestkový koláč

350 g umletých ovesných vloček, 35 g droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 600 ml mléka, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 120 g hladké sójové mouky, 500 g vypeckovaných švestek, tuk na vymazání plechu.

Drobenka: 100 g moučkového cukru, 100 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky mleté skořice, 50 g másla, 2 lžíce oleje.

Ve vlažném mléce rozmícháme vejce, droždí, cukr a sójovou mouku. Přidáme vločky se solí a vymícháme řidší těsto. To necháme asi 30 minut pod utěrkou kynout. Pak je rozetřeme na vymazaný plech a na něj narovnáme půlky švestek. Posypeme drobenkou: smícháme mouku s cukrem a skořicí, přidáme máslo a olej a důkladně promneme prsty. Koláč zvolna pečeme ve středně horké troubě asi 40 minut.

1 2 3 4 5 6

Oblíbený recept

Švestkový koláč

Švestkový koláč

350 g umletých ovesných vloček, 35 g droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 600 ml mléka, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 120 g hladké sójové mouky, 500 g vypeckovaných švestek, tuk na vymazání plechu. ... více »

© Bílý mlýn Kepka, Nová Huť 20, 330 02 Dýšina, tel: + 420 377 945 174, info-ZAVINOVADLO:mlynkepka.cz
Czech English